måndag 14 mars 2011

Stärk valprocessen!

Folkpartiet har tillsammans med M och KD lagt ett förslag om att säkerställa valprocessen i Göteborg och det kommer att hanteras på kommunstyrelsens sammanträde på onsdag. Förslaget innebär förutom att Valnämnden i Göteborg får mer resurser inför omvalet och att säkerställa att det som hände i valrörelsen 2010 inte upprepas.

Helene Odenjung skriver på sin blogg att “Röster tappades bort, budröstning manipulerades och vallagens kvalitetskrav tillämpades inte. I vallokalerna var det oordning och familjeröstning upptäcktes och det fanns flera fall av bristande kontroll av legitimationer. En annan allvarlig brist var att förtidsröstningen hade för få utsedda röstmottagare. Tidvis var det endast en person som hade hand om hela valförrättningen i respektive förtidsröstningslokal och vallokaler öppnades för sent.”

Klagomålen som kom in under valet i höstas måste ses som en allvarlig varning och det är brister som behöver rättas till inför kommande val, exempelvis omvalet till regionfullmäktige den 15 maj. Senast var bristerna så allvarliga att Valprövningsnämnden utlyste ett historiskt omval till regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen. Nu hoppas jag att kommunledningen i Göteborg kan sluta upp bakom förslaget – för det skulle en viktig del av demokratiprocessen må väldigt mycket bättre av.

PS. För övrigt vill Folkpartiet att kommun- och landstings/regionvalen hålls åtskilda från riksdagsvalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar