tisdag 22 mars 2011

Ett riktigt tokigt förslag för kollektivtrafiken!

Idag har den styrande minoriteten med S-V-MP i spetsen lämnat in en motion till regionfullmäktige om införande av en enhetstaxa för kolletivtrafiken i Västra Götalandsregionen. På en presskonferens så sa regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson att han förordade en enhetstaxa på 10 kronor för regionen.

Detta är ett förslag som verkligen sätter hela kollektivtrafikens finansieringssytem på spel. Det skulle innebära en omläggning där en resa kostar 10 kronor oavsett om du åker mellan Götaplatsen och Brunnsparken eller om du åker mellan Götaplatsen och Skövde central. Det finns några sätt att finansiera en sådan omläggning, antingen genom att skära ner finansieringen av sjukvården med minst en miljard, att höja skatten med ytterligare 40 öre eller att frångå 10 kronors förslaget och pressa igenom starkt höjda biljettpriser i göteborgsområdet.

"Folkpartiet driver frågan om en förändring av prissystemet för att skapa ett
prissystem som uppfattas som både enkelt och rättvist, men som samtidigt kan
säkra Västtrafiks intäkter."
skriver Jonas Andersson i en kommentar till förslaget. Vi måste fråga oss om det inte är både rimligt och rättvist att en enkelresa mellan Göteborg och Skövde kostar något mer än en resa mellan Drottningtorget och Brunsparken. I vilket fall som helst så innebär förslaget att man antingen kommer höja skatten och minska köpkraften i regionen eller att man underminerar och sätter regionens sjukvård på obestånd och framtvingar stora nedskärningar inom vården.

Det är inte rimligt att prioritera billig kollektivtrafik framför folks rätt till vård när de mår dåligt.

Dåligt, dumt och populistiskt! Läs även
Göteborgsliberalens kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar